110 GODINA PONOSA I SLAVE

4. listopada 2023. LSSKZ Web objave

         Grad Šibenik slavi svog zaštitnika Sv., Mihovila, a Lovačko društvo „Šibenik“ 110 godina postojanja. Lijepa obljetnica, a kad se tome pridoda i prvi put u svome, odnosno otvaranje svoga lovačkog doma, onda se s razlogom vidi zadovoljstvo na licima lovaca. Inače, do sada su uvijek bili „podstanari“ na raznim lokacijama po Šibeniku. Težnja je svakog lovačkog društva da bude svoj na svome, pa se tako ostvario sam svih generacija do sada da se udomaće u lovačkom domu u Jadrtovcu. Ne treba niti napominjati daje u to uloženo puno vremena i truda. I prijašnje vodstvo društva je započelo sa ostvarenjem ovog sna, a ovoj upravi je pripala čast da 30. rujna svečano otvore lovački dom. Lovačko društvo ima oko 110 članova i napravili su dom površine 120 kvadrata, u koji će još trebati uložiti dosta truda i novaca da se dovrši onako kako su lovci planirali. Kako priliči uz samu obljetnicu i otvaranje lovačkog doma, svečanosti su se odazvali mnogi pozvani. Tijek svečanosti je vodio Branimir Periša , a kasnije i tajnik Andrija Španja. Pošto je klapa „prijatelji lovaca“, otpjevala državnu himnu, dao je riječ predsjedniku Davoru Topiću. Predsjednik Topić se zahvalio svima što su došli uveličati ovu proslavu i odmah zamolio da odamo počast svim preminulim lovcima koji nisu više sa nama.

Izuzetna mi je čast što vas mogu ovom prigodom pozdraviti i zahvaliti vam se što

ste u ovolikom broju došli na obilježavanje naše obljetnice i napokon otvaranja našeg lovačkog doma – vidno zadovoljan je kazao Davor Topić, te se zahvalio svima koji su prije radili na ostvarenju ovog sna, prije svega pod upravom Draška Čobanova i Zorana Bajića. Velik je broj ljudi kojima se Topić zahvalio. Prigodno misno slavlje, odnosno blagoslov objekta vodio je don Ante Omazić.

            Potom se prisutnima obratio predsjednik lovačkog saveza Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić i čestitao  na zaista lijepoj obljetnici, a najveći naglasak je da treba što više privući mlade ljude u lovstvo. Također je dodao da su lovci jedina udruga koja živi sa i u prirodi. U tijeku su izmjene i dopune Zakona o lovu i od toga očekujemo bitne pomake na zadovoljstvo lovaca – kazao je Dujić, a što je nemalo bitno obećao je i da će lovački savez županije financijski pomoći kako bi dom bio dovršen.

            Čestitkama se pridružio i predsjednik HLS-a Ivica Budor. Od 1100 udruga u nacionalnom savezu, sa oko 68 tisuća članova, šibenska je jedna od najstarijih i sav trud koji ste ulagali do sada je za svaku pohvalu. Predsjednik Budor je obećao financijsku pomoć od strane HLS-a, a isto tako da se udruge mogu sa konkretnim programima u suradnji sa gradovima i općinama natjecati u fondovima EU-a, jer se sve željene aktivnosti ne mogu financirati samo od članarina.

            Potom su se prisutnima obratili predstavnici lokalne uprave i samouprave, pa je u ime Grada Šibenika prisutne pozdravio dogradonačelnik Danijel Mileta, a u ime županije, župan Marko Jelić, inače i sam lovac, član lovačkog društva „Dinara“ Knin. Kao lovac dobro znam kroz koje sve probleme lovci prolaze i kakav je odnos prema nama od pojedinaca, ali to nas ne smije pokolebati, jer mi smo ti koji pješače kroz prirodu, ne samo u lovu, nego u očuvanju tih lovišta, a time i same prirode – naglasio je župan Jelić, ali i on je u ime županije obećao financijsku pomoć.

            Predsjednik HLS-a Ivica Budor je ovom prigodom uručio poklon od strane HLS-a, grb krovne organizacije, te su nastavili druženje u prostorijama doma.

            Proslava se nastavila u prostorijama restorana „Ave Maria“, gdje su svim zaslužnim članovima dodijeljena odlikovanja III, II i I reda, a bila je i prigodna lutrija gdje je glavna nagrada bio lijepi lovački ruksak. A kako priliči predsjednik lovačkog društva „Šibenik“ Davor Topić, je uručio predsjedniku HLS-a poklone, sve sa motivima prepoznatima po Gradu Šibeniku.

            Za realizaciju svih ovih projekata, bilo izgradnje lovačkog doma ili proslave 110 godišnjice lovačko društvo „Šibenik“ je izuzetno zahvalno svim sponzorima, a najviše JUNP „Krka“, te Gradu Šibeniku, županiji Šibensko-kninskoj, lovačkom savezu Šibensko-kninske županije, Obrtničkoj komori, Općini Bilice i nekolicini lovaca koji ne žele da im se imena spominju. Da bi se lovački dom u potpunosti završio trebat će još dosta financijskih sredstava, pa se nadamo da će sva obećanja koja su dobili biti i ostvarena.

Joško Erceg

 

Dizajn - TempraIT.