ČAGLJEVI NA METI LOVACA

21. studenoga 2022. LSSKZ Web objave

Dobili smo obavijest od LD „Krka“ Lozovac Konjevrate kako su organizirali lov na čaglja 19. studenoga i tom prigodom su uputili apel svim lovcima u županiji da se mogu odazvati i sudjelovati u lovu. Ovom prigodom uz „domaće“ lovce prijavilo se još ljubitelja lova na čaglja iz drugih lovačkih društva, pa je tako na kraju bilo 40 sudionika. Ne treba napominjati da LD „Krka“ graniči sa NP „Krka“, gdje je svim životinjama osiguran nesmetan boravak, pa tako i čagljevima, a samim tim čagljevi se šire po lovištu, jer je prirodno da idu za hranom, a i da se kreću u potrazi za novim staništima.

            Od sudionika lova smo saznali da je sve bilo besprijekorno organizirano. Čak je i vrijeme bilo na strani sudionika, tako da u jutarnjim satima nije bilo kiše. Pošto su se odvojili lovci koji su išli u pogon, lovnici su ostale razmjestili na mjesta kako bi se zaokružilo, odnosno zatvorilo, te što učinkovitije privela hajka kraju. Psi su odmah naišli  na tragove od čagljeva, jer se iz iskustva zna gdje ih ima, a i po noći se javljaju svojim dobro poznatim „pjevom“. Potom su se čuli i pucnjevi i adrenalin je rastao i trenutka u trenutak, jer se na više mjesta pucalo. Na kraju se ispostavilo da se pucalo u šest čagljeva, a da je učinak bio 50%. Tri promašaja i tri čaglja koji su odstrijeljeni. Sretne ruke i bistrog oka bili su Krešimir Mihaljević, Ive Slavica Jume i Joško Krnić Kuso.

            Poslije odavanja počasti divljači, organizirana je i marenda za sve sudionike lova. Vrijedni članovi su pripremili štuku na bakalar i lovačku kotlovinu. Stuku je pripremio Alen Krnić, a kotlovinu ekipa u sastavu: Darko Vukičević, Luka Škugor i Mladen Gulin. Sve se to pripremalo i konzumiralo u prostorijama lovačkog doma. Na kraju nije nedostajalo niti lijepe pjesme, a kiša je mogla tada padati bez problema, „posao“ za koji došli je obavljen. Uprava LD „Krka“ je zadovoljna sa postignutim rezultatima i nada se da će ovakvo druženje sa ostalim lovcima iz županijskog lovačkog saveza, postati tradicionalno, barem jednom godišnje. Lov na čagljeve također ima svoje draži i u razgovoru sa kolegama lovcima, jedva čekaju da se opet organizira nešto slično. Možda ne bi trebalo čekati godinu dana.

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.