Djelovanje u opožarenom lovištu u Vodicama

18. kolovoza 2022. LSSKZ Web objave

KAKO VRATITI OPOŽARENI DIO LOVIŠTA U FUNKCIJU

Već smo pisali da je LD „Sokol“ Vodice zadesila velika tragedija i da im je izgorjelo 3300 hektara kvalitetnog lovišta, idealnog staništa za zeca, kamenjarku i fazana, a nije rijetkost da u tom dijelu bude i divlja svinja. Sama činjenica da prema LGO-u trebaju imati dvije čeke i da su obje bile na tom području govori koliko ima i divlje svinje. Naravno sada od tih čeka nema niti traga, jer su doslovno otišle u pepeo. Lovci nisu stajali skrštenih ruku i odmah su napravili nove dvije čeke na dijelovima lovišta koji nije zahvatio požar, a na opožareni dio lovišta, bez obzira na sve, su se punila sva pojilišta, jer uvijek postoji nada u brzi povratak divljači. Svjedoci smo da poslije par dobrih kiša trava na opožarenom području nikne, a za šumu trebaju godine da se oporavi. Za sitnu divljač trava je najbitnija.

U razgovoru sa predsjednikom Mariom Bilaćem i na naša pitanja kakvi su sve planovi i što se sve poduzelo kako bi se lovište što prije vratilo u funkciju isti nam je kazao. Podnijeli smo zahtjev u Grad Vodice, koji ide prema županiji zbog nastalih šteta u lovištu, prije svega zbog obje izgorene čeke koje smo morali imati prema LGO-u, a i zbog nabave divljači. U razgovoru sa svim relevantnim sugovornicima vezano uz lovište, svi su nam obećali pomoći. Sam predsjednik HLS-a Ivica Budor mogao se uvjeriti osobno u posljedice požara na našem lovištu. U razgovoru sa njim obećao je da će HLS sudjelovati u nabavi divljači. Predsjednik ŽLS Nediljko Dujić nam je isto tako obećao pomoć u svakom pogledu, a i da će se po lovačkim udrugama organizirati tako da se članovi „Sokola“ pozovu u goste tijekom lova. I župan Marko Jelić koji je i sam lovac je obećao pomoći koliko se bude moglo. Vjerujemo da neće biti ono „tresla se brda rodio se miš“, jer još uvijek se nadamo toj pomoći. Vrijeme će sve pokazati. Uz punjenje pojilišta na opožarenom području, u kojima su nam pomogli vatrogasci sa svojim vozilima, mi smo naručili 40 komada zečeva iz Slovenije i mislimo ih ubaciti u listopadu na opožareno područje. Ljudi iz Slovenije su nam izišli u susret, jer smo u financijskim problemima zbog odšteta od prometnih nesreća i spremni su na odgodu plaćanja od godinu dvije. Na tome smo im zahvalni. U kontaktu smo sa tajnikom županijskog lovačkog saveza Josom Dujićem preko kojeg imamo namjeru nabaviti 50 zečeva iz Mađarske. Konkretno plan nam je kroz cijelu lovnu sezonu u kompletno lovište ubaciti 150 komada zečeva. U našem lovištu su privatni posjedi i mi tu ne možemo ništa raditi bez dopuštenja vlasnika. Uglavnom lovci su stalno u lovištu i nastojimo da lovište bude u funkciji što prije. Bez šire zajednice teško ćemo moći sami, jer opet vam ponavljam da su nas saobraćajne nesreće jednostavno dotukle. Da nam ŽLS nije dao novčanu pozajmicu tko zna bismo li uopće opstali kao lovačko društvo. Zahvaljujem kolegama koji su to odmah podržali. Nadamo se da ćemo sve ovo uspješno okončati i da će se obećanja ostvariti – kazao nam je na kraju Mario Bilać.

Nažalost dok pišem ovaj tekst u dijelu lovišta koji pripada Dubravi, su u akciji gašenja požara uz zemaljske snage su i četiri kanadera i tri air-traktora. Opet gori gdje su borovi, i gdje ima njih teško se požar „može zaustaviti“, ali je sreća što nema velikog vjetra i požar ide prema auto cesti gdje će se ovaj put lako lokalizirati, dakle opet jedno lovište gori. Srećom nije „velika šteta“.

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.