Elektro pastiri u lovištu

16. veljače 2023. LSSKZ Web objave

Problem sa kojim se susreće sve više lovišta diljem Hrvatske su elektro pastiri. Često ih možemo vidjeti uz ceste dok se vozimo u bilo kojoj regiji. Koliko to utječe na lovišta, odnosno stvara li to određene probleme lovozakupnicima, morali smo sa više lovačkih društava popričati i za ne vjerovati različita su mišljenja. Od onih da nemaju nikakvih problema sa elektro pastirima, onih kojima su elektro pastiri utjecali na kvalitetu lovišta, pa čak do onih sugovornika koji su otvorili dušu o svim problemima, ali ne žele se nikome zamjeriti i ne žele da se njihovo mišljenje navede. Iz svega navedenoga proizlazi da ipak elektro pastiri nisu toliko za lovišta bezazleni.

            U razgovoru sa tajnikom lovačkog saveza Šibensko-kninske županije, a ujedno i predsjednikom LD „Skradin“, isti nam je kazao da uopće nema u svom lovištu problema sa elektro pastirima, pa da ih čak po njihovom lovištu i nema toliko mnogo. Josip Gulin tajnik LD „Krka“ nam je također odgovorio da po njihovom lovištu ima elektro pastira, ali za sada ne vide nikakvih problema.

            U svakom slučaju tu je i druga strana – stočari koji su se opredijelili za takav vid zanimanja i egzistencije. I oni imaju svoju priču i u nemalim slučajevima je već pisano kolika im je šteta nastala od vukova, a da su elektro pastiri uz cestu nužnost to i sami tvrde, a mišljenja sam da je to bolje i zbog samog razloga što smo svjedoci da svako malo imamo problema sa naletom divljači na vozila, pa nam još samo trebaju i domaće životinje. Osobno mislim da uz glavne prometnice to i treba postaviti gdje se vrši ispaša stoke. U nekim razgovorima, nažalost tu ima i onih koji su nabavili stoku i rijetko, da ne kažem nikako ne kontroliraju stanje, jer je to dio onih ljudi (stočara) kojima je najbitnije dobiti poticaj, koji u nekim slučajevima nije zanemariv, a što će biti sa stokom za njih je manje važno. Ima svega.

            U razgovoru sa Domagojem Pokrajčićem predsjednikom LD „Dinara“ Knin, uvidjeli smo da u tom lovištu ima problema sa elektro pastirima. Pošto je tu ekstezivno stočarstvo, a to je između ostalog privuklo u naše lovište vukove, što je sasvim razumljivo, jer ih ima sve više. Stoka je bez ikakve kontrole, koja je ograđena kilometarskim žicama kao elektro pastirima, a što je nažalost potpuno promijenilo migracijske puteve divljači. Žice su postavljene u dva reda i skroz nisko tako da niti zec ne može proći, a kamoli koja veća divljač. Ograđene su ogromne površine lovišta za koja mi uredno plaćamo lovozakupninu. U lovu imamo problema sa žicama, jer se zna dogoditi da su žice razvučene preko nerazvrstanih cesta, pa nam je to neka vrsta barikade. Jednostavno se tako zatvori put, jer se autom ne može proći i lovna sezona nije to što mi želimo. Ako žica i mora postojati ne bi trebala biti ispod 1 – 1,2 metra visine. Sve što je niže, a na slikama se vidi da je to prenisko, nije dobro jer tako se zaustavlja sva moguća divljač, pa tako i zec. Mi smo stvarno primijetili promjene u lovištu, sasvim su drugačije migracije divljači – zaključio nam je na kraju Domagoj.

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.