HRVATSKI LOVCI POD ZAŠTITOM SVETOG HUBERTA

16. studenoga 2022. LSSKZ Web objave

U organizaciji HLS-a 05. studenoga je organizirana središnja proslava Sv. Huberta u Udbini u Crkvi  hrvatskih mučenika. Ni loše vrijeme, odnosno kiša, nije mogla spriječiti da se na proslavi uz lovce i goste skupi 1.050 hodočasnika. Iz našeg lovačkog saveza Šibensko-kninske županije bio je organiziran prijevoz i mogao se svatko od članova koji žele prisustvovati svečanosti prijaviti. Na kraju se prijavilo 30 članova što organiziranim prijevozom što u vlastitom aranžmanu. Proslavi su se odazvali članovi iz „Skradin“ Skradin, „Šibenik“ Šibenik, „Krtolin“ Dubrava, „Krka“ Lozovac, „Jastreb“ Primošten i „Kamenjarka“ Bilice.

Inače Sv. Hubert j zaštitnik lovaca i lovstva, grada Liegea, lovačkih pasa, šumara i mesara, a nazivaju ga i zaštitnikom od bjesnoće pasa i uboda zmije. Pozdravne riječi uputili su kao domaćini župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i načelnik Općine Udbina Josip Seuček. Misno slavlje predvodio je biskup Zdenko Križić. Naravno u ime svih lovaca svima se obratio i predsjednik Ivica Budor, dok je u ime Vlade svima se obratila ministrica Marija Vučković i naglasila kako su lovci vrijedan partner Ministarstva poljoprivrede, te da će se nastaviti brinuti o nacionalnom blagu Lijepe naše te njegovati i razvijati hrvatsko lovstvo.

Prije same ceremonije upriličena je i melenijska slika u realizaciji Šime Strikomana. Kiša nije pokvarila ukupan dojam o cijeloj ceremoniji, ali da je nije bilo sve bi još ljepše proteklo. Poslije mise u ime HLS-a posvećen je postavljen uz već 250 kamena, SPOMEN KAMEN s natpisom „LOVCIMA BRANITELJIMA POGINULIMA ZA HRVATSKU“. Da svi sudionici koji su došli iz cijele Hrvatske budu okrepljeni pobrinuo se „Atrium“ Lozovac. Trebalo je sve to dobro organizirati i provesti bez problema, a u organizacijskom odboru je bio i potpredsjednik HLS-a, a naš predsjednik Nediljko Dujić.

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.