JASTREBOVI NA FAŽOLIJADI
Da lovci ne miruju u vrijeme Adventa i da nije u pitanju samo lov i uzgoj divljači, dokaz je sudjelovanje članova lovačkog društva „Jastreb“ iz Primoštena na 9. Primoštenskojfažolijadi, održanoj 16. prosinca na primoštenskoj plaži. Odmah treba napomenuti da su prošlogodišnji pobjednici, a u razgovoru što očekuju od ove godine, svi su odmah rekli da nije uopće bitno, samo je bitno da kod nas svi traže naš fažol i da ne ostane ama baš ništa niti fažola niti mesa. To je nama dokaz da smo skuhali dobar fažol, a šta će nam išta drugo- rekao nam je Ante Bolanča – Baraban, inače kapetan ekipe, a sa njim su još petorica članova i to: Paško Babačić, Zoran Soža, Ante Nižić, Darko Gruja i Nenad Gašperov. Ove godine je rekordan broj ekipa koje se natječu u fažolijadi, njih sedamnaest. Slobodno se može kazati da je takmičenje međunarodnog karaktera, jer je jedna ekipa iz Pečuha u Mađarskoj, a ostale su iz Primoštena, Rogoznice, Tisnog, Šibenika, Splita, Marine i Rijeke. Glavni organizator je Ernest Matošin, ali uz svesrdnu pripomoć Općine Primošten i TZ-a Općine Primošten. Zanimljiv je i sastav žirija koji će odabrati pobjednike. Na čelu je najbolji mladi kuhar Grgo Bačelić, a ostali su Marija Petrović iz restorana „Zlatna školjka“ Skradin, Andrija Marković hotelijer iz Trogira i dva člana su nasumice izabrana bez ikakvog kriterija iz redova posjetitelja. Fažol je na zadovoljstvo svih posjetitelja bio jako dobar, pa je tako bilo dosta onih koji su željeli „probati“ i kod više ekipa sudionica natjecanja. Na kraju se sve zalilo sa domaćim vinom bilo Babićem ili nekom od bijelih sorti. Pobjednička ekipa je za nagradu dobila pršut, a druga i treća pancetu. Srećom vrijeme je poslužilo, ugodno prohladno, ali bilo i toliko hrabrih da su se prepustili kupanju, kad se sve već događa na plaži. Druženje se ugodno nastavilo uz Kuzmu i Shaka Zulu.
Joško Erceg