LD „JAREBICA“ SIVERIĆ – 70 GODINA

26. rujna 2022. LSSKZ Web objave

Možete li zamisliti jarebicu staru 70 godina. Naravno nije riječ o divljači, nego o LD „Jarebica“ Siverić, u čijoj organizaciji na čelu sa predsjednikom Ivanom Škorićem, 24. rujna je organizirana proslava 70 godina postojanja društva. Naime LD „Jarebica“ je osnovana daleke 1952. godine i od tada uspješno gospodari sa svojim lovištem. Lovište je nekada imalo 9.200 hektara, ali zbog nastajanja državnih lovišta, sada se gospodari sa 5.250 hektara. Naravno u lovištu sukladno podneblju glavna divljač je zec, a uz njega jarebica, fazan i prepelica, a od 2007. godine u lovnogospodarskoj osnovi je i divlja svinja. U povijesti lovačkog društva najviše članova je bilo iza Domovinskog rata i to impozantna brojka od 365 članova, a nažalost danas niti približno tome, odnosno ima 50 matičnih i 15 pridruženih članova. U svakom slučaju brojka ih ne sprečava da u društvu sve besprijekorno funkcionira i da je lovište za primjer. Članovi su si dali truda da svečanost organiziraju kako i priliči jednom društvu sa velikom tradicijom. Uprava, a i svi članovi na čelu sa predsjednikom Ivanom Škorićem je organizirala najprije u 17 sati svečanu misu u crkvi Sv. Petar koju je predvodio mjesni fratar, fra Ilija. Poslije u 18 sati je organizirano okupljanje na području malonogometnog igrališta NK „Rudar“. Na igralištu su šatori i sve što ide uz domjenak, spremno dočekali sve uzvanike.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik HLS-a Ivica Budor, predsjednik ŽLS Šibesnko-kninske županije Nediljko Dujić, te predsjednici susjednih lovačkih društava, Unešić, Knin, Lozovac, Oklaj i Ružić. Čast da vodi svečanost pripala je tajnici društva, lovkinji Antoneli Pletković. Prvi se svim nazočnima obratio predsjednik Ivan Škorić i u ime svih članova zahvalio svima što su došli na proslavu, te samim tim uveličali ovu svečanost. Zahvalio se svim svojim prethodnicima, s nadom da će i dalje društvo funkcionirati u budućim naraštajima, politikom dobrog gospodarstvenika u lovištu.

Potom se svima obratio i predsjednik ŽLS Šibensko-kninske županije Nediljko Dujić, te u svoje ime i u ime svih lovaca iz županije čestitao 70 rođendan „Jarebici“. Između ostalog je naglasio kako je primjetno da se u ovom lovištu pojavila i srneća divljač, ali iste nema u LGO, a nažalost je isto tako primjetno da je sve manje u lovištu prepelice i jarebice. Nije to karakteristika samo ovog lovišta, nego je to današnja stvarnost. Zaželio je svima da i dalje nastave sa uspješnim radom.

Predsjednik HLS-a Ivica Budor je čestitao rođendan i poželio da samo tako nastave sa radom. Između ostalog naglasio je kako HLS nastoji da bude na pomoći svim svojim članovima, jer smo svjesni da ima i problema. Za mlade ljude i sve one koji žele postati lovci omogućeno im je da predavanja za lovce odslušaju on line, a cijena od 500,00 kuna je doista prihvatljiva i primjetno je da ima više kandidata za lovce. U ime svih članova HLS-a želim vam svako dobro.

Lovačka svečanost ne bi ni bila potpuna bez lovačkih delicija. Na domjenku je sve bilo „domaće“. Od aperitiva, domaćeg pršuta i sira, pa potom rižota od prepelica, golubova i pataka. Gulaš su vrijedni lovci spremili posebno od srne, a posebno od divlje svinje, s tim što su srnu morali nabaviti iz Gračaca. U organizaciju su se uključile i „bolje polovice“, tako što su pripremile razne kolače, a posebno se istakla majka lovnika Marina Ramljak, gospođa Snježana Ramljak i slavljenicima napravila svečanu prigodnu tortu. Svečanost se u šatoru odužila do ranih jutarnjih sati uz pjesme lokalnih muzičara.

ODLIKOVANJA KOJA SU DOBILI ČLANOVI „JAREBICA“ SIVERIĆ.

II REDA:

 1. MARKO TOMIĆ
 2. MILE ODAK
 3. PETAR TOMIĆ

III REDA:

 1. EDO RADELJAK
 2. MILAN RADELJAK
 3. ŽIVKO BARIĆ
 4. MIRO PLETKOVIĆ
 5. MLADEN ŠIKLIĆ
 6. VICENCIJE MRĐEN
 7. ŽIVKO RAMLJAK

ZA 50 GODINA LOVAČKOG STAŽA:

 1. MILENKO NEDOKLAN
 2. PETAR TOMIĆ
 3. ŽIVKO BARIĆ
 4. MILE ODAK

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.