LD „KRKA“ ČUVA BIORAZNOLIKOST

12. prosinca 2022. LSSKZ Web objave

Sa velikim zadovoljstvom pišem ove retke, a da li je uopće potrebno upotrijebiti ikakve riječi hvale za rukovodstvo LD „Krka“ Lozovac-Konjevrate, prosudite sami. Naime, lovišta u Dalmaciji su prije obilovala trčkom skvržuljom, pa tako i zajedničko lovište XV/106 sa kojim gospodari LD „Krka“, ali danas te divljači nema na vidiku, a sve zbog promjena stanišnih uvjeta za istu. Prije svega zbog povećanog broja predatora bilo „kopnenih“ ili „zračnih“ snaga, ali nažalost i zbog što veće upotrebe umjetnih gnojiva u poljoprivredi. Smanjenje se dalo primijetiti tokom 80-tih godina, a do potpunog nestanka vrste u lovištima, već početkom 90-tih.

            Rukovodstvo LD „Krka“ na čelu sa predsjednikom Davorom Gulinom i tajnikom Josipom Gulinom je odlučilo da se poradi i po pitanju trčke skvržulje u lovištu. Zašto da ih opet ne bude na zadovoljstvo članova kojima je lov na pernatu divljač prioritet. Stoga su uz vlastiti trud i financije odlučili se prijaviti i na natječaj koji je objavio Upravni odjel za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Šibensko-kninske županije, s projektom „Obnova populacije trčke skvržulje (Perdix perdix) u lovištu Lozovac XV/106. Za provedbu projekta dobili su sredstva u iznosu od 8.300,00 kuna.

            Više o projektu kazao nam je tajnik Josip Gulin. Dodijeljena sredstva smo utrošili za nabavu 60 trčki skvržulja. Prije svega, već na proljeće se krenulo s pripremom terena, kako bi trčke imale što bolje stanišne uvjete. Napravili smo nekoliko pojilišta, te obnovili i zasijali nekoliko zapuštenih oranica. Poslije ljeta, odnosno u rujnu, listopadu i studenome smo još desetak parcela u potpunosti uredili. Kada smo nabavili trčke podijelili smo ih u tri prihvatilišta sa po 20 kljunova, kako bi se međusobno što bolje socijalizirale. Nakon dvadeset dana smo većinu ispustili, ali smo nekoliko ostavili i u prihvatilištu, kako bi se ispuštene zadržale u blizini. Svakodnevno smo ih obilazili kako bismo se uvjerili u uspješnost prilagodbe. U blizini prihvatilišta postavili smo hranilice i lovačke kamere kako bismo imali tijekom dvadeset četiri sata uvid u stanje na terenu. Naravno, svjesni smo da će biti i gubitaka, pa je tako nekoliko trčki završilo kao plijen pernatih i dlakavih grabežljivaca, ali većina se još uvijek zadržava na ispuštenom području. Želja nam je i nadamo se da će u dobroj kondiciji dočekati vrijeme reprodukcije, te uspostaviti stabilnu populaciju – zaključio nam je Josip Gulin.

            Inače, Gulin još ističe kako njihovo društvo aktivno radi na popularizaciji lovstva kao važnog segmenta u zaštiti i očuvanju bioraznolikosti. Obnovljeno je dosta zapuštenih lokvi, a uz to je dosta i izgrađenih novih umjetnih pojilišta, koje se redovito kontroliraju, te po potrebi čiste i pune pitkom vodom, a naročito u ljetnim mjesecima, dok traje sušno razdoblje. Organizirano je dosta akcija čišćenja nelegalnog otpada, koje su nesavjesni ljudi ostavili u prirodi, a i stalno se održavaju poljski putevi, jer smo i sami svjesni ukoliko se ne održavaju da se ne može njima niti pješke, a kamoli sa nekim od prijevoznih sredstava. Ujedno to je i jedan od koraka za zaštitu od požara. U cjelini možemo kazati da članovi LD „Krka“ aktivno rade na očuvanju i zaštiti prirode, s osnovnom zadaćom, uzgoj i zaštita divljači.

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.