LOVAČKI SLAVUJI

15. listopada 2023. LSSKZ Web objave

   Kako to obično bude, kad se nešto dogodi spontano onda to ima sve predispozicije za uspjeh. Naime, prilikom natjecanja u lovnom streljaštvu na glinene golubove lovačkog saveza Šibensko-kninske županije na streljani Bogoćin u Unešiću, u trenutcima kad su bili slobodni od aktivnosti na streljani, četiri pet sudionika se sastalo i zapjevalo nekoliko klapskih pjesama. U tom trenutku su se trebale dodijeliti nagrade pobjednicima natjecanja, ali nitko nije imao „dušu“ prekinuti ovaj spontani koncert, jednostavno su se prepustili uživanju i sve na kraju popratili sa pljeskom. Svi su vidno oduševljeni kako su to lovci izveli, a tajniku saveza Josi Dujiću koji  je i predavao nagrade, odmah se rodila ideja, zašto se ne bi osnovala klapa sastavljena od lovaca. S tom idejom je prišao jednom od tih pjevača, odnosno Marku Klisoviću, koji su inače i dugogodišnji prijatelji, a sve vezano uz lov, pa mu rekao da li može preuzeti na sebe i organizirati iz redova lovaca jednu klapu. Marku se također ta ideja svidjela i nije mu bilo teško nazvati kolege koji su i inače klapski pjevači, a ujedno i lovci. Dujiću se rodila ideja, jer je bio na više kupova Sv. Huberta i tamo bi sudionike zabavljali rogisti i tamburaši,  a zašto se ne bi čulo i kvalitetno klapsko pjevanje.

            Svi oni koji se bave lovom, svjesni su da uz njega idu razna druženja i upoznavanja, pa tako ni Marku Klisoviću nije bio problem pozvati kolege lovce da se odazovu i budu članovi lovačke klape. Naime, sve su to ljudi koji su bili ili su još uvijek članovi nekih renomiranih dalmatinskih klapa. U dogovoru sa županijskim lovačkim savezom odlučili su da se klapa zove „Sveti Hubert“. U razgovoru sa svim članovima nije nitko dvojio hoće li prihvatiti poziv i biti član klape. Tako je klapa osnovana 20. prosinca 2022. godine, ali rođena je na streljani Bogočin, jer da nije bilo tog natjecanja, možda ne bi još uvijek palo na pamet nekome da organizira klapu. Lovački savez ŠKŽ je popratio sve kako bi klapa funkcionirala. U prostorijama saveza se održavaju probe svake srijede u 17,30, a svi članovi su dobili svečana lovačka odijela, kako i priliči lovcima.

            Inače do sada su javno nastupali u dva navrata i to u ožujku na svečanom lovačkom balu u restoranu „Atrium“ i ugodno iznenadili sve prisutne koji su ih nagradili sa velikim pljeskom, te su bili pozvani u Novi Marof na proslavu 95-te godišnjice lovačkog društva „Vepar“ Novi Marof, gdje su također jako lijepo prihvaćeni. Za sada klapa „Sveti Hubert“ je jedina klapa u Hrvatskoj, a bilo bi jako lijepo da ih bude više i da se jednog dana održi susret lovačkih klapa. Uz Josu Dujića koji je idejni začetnik klape, najzaslužniji su da ista postoji i članovi klape, a to su:

  • Mate Banovac, član LD „Šibenik“ – prvi tenor
  • Hrvoje Lapić, član Sv. Huberta – drugi tenor
  • Ivica Mrdeža, član LD „Šibenik“ – drugi tenor
  • Marko Klisović, član „Kamenjarka“ Tisno – drugi tenor
  • Dinko Mišura, član LD „Krka“ Lozovac – bariton
  • Tomislav Slavica, član LD „Kamenjara“ Bilice, – bariton
  • Ivan Mikulandra -Cajo, član LD „Šibenik“ – bas
  • Ive Slavica – Jume, član LD „Kamenjarka“ Bilice – bas
  • Miro Bilušić, član HLS-a preko ŽLS-a – bas

 

Da su ozbiljni i da su prava klapa vidljivo je što su stalno pod „budnim uhom“ maestra Ive

Lise, koji prati sve njihove probe i nastupe, a inače je i voditelj nadaleko poznatog zbora „Kolo“ Šibenik. Radi se ozbiljno kako bi se dostojno predstavljalo klapsko pjevanje među lovcima, ali i šire. Nadamo se da će jednog dana osvanuti i koja lovačka pjesma u njihovom aranžmanu, te da će ih sredina u kojoj djeluju adekvatno popratiti, jer smo svjesni da svaka aktivnost ima i nekakvih troškova. Kolege lovci samo naprijed, jedva čekamo vaše nastupe, a slijedeći će biti 4. studenoga 2023. godine na proslavi Svetog Huberta u Bjelovaru. Dobra vam kob.

 

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.