MINISTRICA POLJOPRIVREDE U OBILASKU OPŽARENOG PODRUČJA U ŠIBERNSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI

20. srpnja 2022. LSSKZ Web objave

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković 20. srpnja u pratnji domaćina župana Marka Jelića i gradonačelnika Vodica Ante Cukrova obišla je opožareno područje Zatona i Rasline. Vatra je doslovno „progutala“ 3300 hektara. Štete su ogromne, jer su izgorjeli maslinici, vinogradi, šume a i pčelinjaci, a što se tiče lovačkog društva „Sokol“ Vodice na naše pitanje što sa štetom koju imaju, jer im je izgorjelo četiri čeke, dva hranilišta, a broj izgorene divljači nije nikako moguće utvrditi ista je odgovorila:

– Koliko je meni poznato do sada se saniralo poljoprivredno zemljište, a što se tiče šuma saniraju se šume, ali ovisno o tome je li riječ o državnim ili privatnim šumama. Ja mislim da je ukupno na ovom području izgorjelo 3300 hektara i nažalost to su ogromne štete. Od toga je približno 100 hektara maslinika, vinograda i još nekih drugih poljoprivrednih površina, a pretpostavljam da je sve drugo šumsko područje. Međutim meni nije poznato da se do sada na šumskom području saniralo nešto osim šuma. Svakako, kako smo mi vlada koja sagledava sve i koja unosi određene promjene, sagledat ćemo i te zahtjeve i to je sve što vam u ovom trenutku mogu kazati i pri čemu ja sada ne znam da li se radi o zajedničkom ili državnom lovištu.

Naravno da je ovo zajedničko lovište, a kolegama možemo savjetovati da podnesu nekakav zahtjev za naknadu štete, prema ministarstvu poljoprivrede, pa tko zna možda nešto i bude, jer smo i čuli od ministrice Vučković da je ovo Vlada koja unosi određene promjene.

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.