NAPOKON MAĐARI

12. siječnja 2024. LSSKZ Web objave

Uz dužno poštovanje svim uzgajivačima kaveznog uzgoja zeca, u Šibensko-kninsku županiju su napokon stigli zečevi iz Mađarske. Realizacija nije uopće bila tako jednostavna, ali evo na kraju su svi zadovoljni. Naime, i prije se znalo preko HLS-a uvesti zečeve iz Mađarske, ali iz meni nepoznatih razloga to se jednostavno zaustavilo i poticalo se domaće uzgajivače iz kaveznog uzgoja. Iz osobnog iskustva, ali i iz iskustva svih kolega sa kojima sam pričao zec iz kaveza ne opstaje u lovištu i na kraju se sve svodi na to da je to jednostavno „bacanje novaca“. Prilikom lova nikada do sada nismo odstrijelili zeca iz kaveza iako su svi bili označeni, a zečeve iz uvoza smo odstrijelili, pa čak i nakon nekoliko godina od zabrane uvoza, odstrijeljeni su primjerci iz Mađarske, a dokaz o tome je markica u uhu.

Ovom prilikom želim se zahvaliti kolegi Slavenu Jelaviću iz Ogorja koji je još prije par godina uspio stupiti u kontakt sa Mađarima i nabaviti od njih zečeve. Slaven je bez problema dao kontakt sa Mađarima i u dogovoru sa tajnikom lovačkog saveza Šibensko-kninske županije Josom Dujićem sve je krenulo u realizaciju nabave zeca iz uvoza. Dujić si je dao truda da se to realizira na nivou cijele županije i prikupljao je podatke koliko su članovi zainteresirani. Cijena od 150 eura, pa može se kazati da i nije mala, ali stojimo u uvjerenju da su to zečevi koji su se već dokazali na ovom kršu Dalmacije i nabavit će svatko onoliko koliko mu mogućnosti dozvoljavaju. Treba napomenuti da se i prošle godine pokušalo nabaviti zečeve iz Mađarske, ali na kraju su javili da nisu u mogućnosti ispuniti isporuku, a o razlozima samo možemo nagađati, ali evo ipak ove godine je sve uspješno realizirano, a duboko se nadamo da se neće stati sa ovom suradnjom.

Inače ovom prigodom je naručeno 416 zečeva i to: „Promina“  Oklaj 30, „Skradin“ Skradin 70, „Prepelica“ Unešić 50, „Jarebica“ Siverić 16, „Jarebica“ Rogoznica 10, „Krka“ Lozovac-Konjevrate 30, „Kamenjarka“ Drniš 80, „Šibenik“ Šibenik 20, „Vuk“ Perković 20, „Krtolin“ Dubrava 10, „Kamenjarka“ Bilice 20, „Sokol“ Vodice 50 i „Kamenjarka“ Tisno 40 komada. Prva isporuka je realizirana 11. siječnja, dok će ostatak biti 16. siječnja i to preko tvrtke MIZSEVAD Zrt iz Lajosmizse, Mađarska. U razgovoru sa ostalim kolegama koji su ispuštali zečeve, može se zaključiti da su prezadovoljni sa izgledom i ponašanjem zečeva prilikom ispuštanja, a mi se nadamo da će ih nova sredina lijepo prihvatiti, a isto tako i oni nju. Sve ćemo to saznati u lovnoj sezoni 2024/25, zečevi imaju dosta vremena na prilagodbu, a i da podignu svoje potomke u Dalmaciji. Na nama lovcima je samo da što bolje očistimo lovišta od predatora, a i da što bolje kontroliramo stanje u lovištu.

 

​​​​​​​​Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.