NATJECANJE U LOVNOM STRELJAŠTVU U LOVAČKOM SAVEZU ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE

31. svibnja 2023. LSSKZ Web objave

U organizaciji lovačkog saveza Šibensko-kninske županije 28. svibnja je na streljani Bogočin u Unešiću održano županijsko natjecanje u lovnom streljaštvu, disciplina lovački trap. Kao što i priliči svima prisutnima se prigodnim riječima obratio doajen lovačkog streljaštva u našem savezu Božo Pulić, a ujedno i voditelj lovnog streljaštva županijskog lovačkog saveza. Osobitu pozornost je skrenuo svim sudionicima na poštivanje svih sigurnosnih mjera na streljani.

            Kao po običaju prvi metak za otvaranje natjecanja pripada prošlogodišnjem pobjedniku Anti Ponošu, ali je isti uz odobravanje svih prisutnih tu čast prepustio „starom liscu“ Boži Puliću. Treba li uopće naglasiti da je hitac bio uspješan i da je to bila samo najava uspješnog dana i sjajnog takmičenja, kako ekipa tako i pojedinaca.

            U ekipnom dijelu prijavilo se osam ekipa i pucalo se po dvije serije sa po 25 meta po strijelcu. U povijesti natjecanja u lovačkom savezu Šibensko-kninske županije do sada nije zabilježen takav rezultata, tako da su zasluženo i bez konkurencije ovom prigodom, pobjedu sa ukupno pogođenih 216 meta odnijeli predstavnici lovačkog društva „Kamenjarka“ Tisno. Nastupili su u sastavu: Joško Reškov, Marko Klisović, Neven Krnić, Šime Troskot, Josip Bernarda, Šime Troskot i Jure Muić. Za drugo mjesto i srebrnu medalju, vodila se napeta i neizvjesna „borba“. Na kraju su sa samo dvije više pogođene mete, odnosno sa pogođenih 195 meta, drugo mjesto osvojila ekipa lovačkog društva „Krka“ Lozovac-Konjevrate, a nastupili su u sastavu: Joško Krnić, Filip Gulin, Danijel Skočić, Mate Šeneta, Mate Pamuković i Šime Čvrljak. Prošlogodišnji prvaci, ekipa lovačkog društva „Kamenjarka“ Drniš, sa pogođenih 193 mete se na kraju morala zadovoljiti trećim mjestom i brončanom medaljom, a nastupili su u sastavu: Ante Ponoš, Eduard Grcić, Marko Bilić, Ivan Mihaljević, Petar Ponoš i Ante Vlaić.

U poretku od četvrtog do osmog mjesta su se redom plasirale ekipe lovačkih društava: „Prepelica“ Unešić, „Skradin“ Skradin, „Šibenik“ Šibenik, „Kamenjarka“ Bilice i „Jarebica“ Rogoznica. Inače ekipa „Kamenjarka“ Tisno će predstavljati lovački savez Šibensko-kninske županije na inauguralnom Kupu „Đuro Dečak“, koji će se 5. kolovoza održati na streljani Bušetina kod Vinkovaca.

            Nakon ekipnog natjecanja slijedilo je finalno natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji za šest najboljih pojedinaca iz ekipnog dijela natjecanja. Pucalo se po još 25 meta, a tu su kompletnu dominaciju potvrdili „Tišnjani“. Titulu prvaka i zlatnu medalju oko vrata je opet vratio sjajni Joško Reškov, inače aktualni prvak Hrvatske u lovno-streljačkoj disciplini „vepar u trku“, a u više navrata prvak županijskog lovačkog saveza u disciplini „lovački trap“. Nakon što je gađao u 75 meta, uspješno je pogodio čak 68. opet je napeto bilo natjecanje za drugo mjesto. Tek nakon treće serije raspucavanja srebrna medalja je otišla još jednom članu „Kamenjarke“ Tisno, Marku Klisoviću. Da ipak sve medalje odu u ruke, odnosno oko vrata „Tišnjanima“ pobrinuo se mladi Šime Troskot kojem je ovo prvo službeno natjecanje i odmah se vraća kući sa ekipnom zlatnom i pojedinačnom brončanom medaljom. Inače prije raspucavanja su imali po 67 pogođenih meta. Pehare i medalje laureatima je uručio tajnik županijskog lovačkog saveza Joso Dujić.   

            Samo natjecanje je kako to i priliči lovcima krenulo o ranih jutarnjih sati, ali su sve popratili veoma teški vremenski uvjeti. Od ranog jutra do ranog popodneva glineni golubovi su „plesali“ po jakoj buri, a potom su se na strijelce obrušili i kišni oblaci. Da ne bude sve tako crno, finalna serija je protekla u idealnim vremenskim uvjetima, bez vjetra i sunce je ugodno grijalo leđa natjecatelja.

            Županijski lovački savez kao organizator natjecanja je osigurao svima prisutnima ručak, a kako i priliči spremljen je lovački gulaš od divlje svinje, za koji se osobno pobrinuo tajnik Joso Dujić.

            Strijelcima još slijedi 25. lipnja na streljani u Ličkom Osiku natjecanje u disciplinama „parkur“ i „karabin“, te će se na kraju zbrojiti sve tri discipline kako  bi se dobila županijska selekcija od šest strijelaca, koji će predstavljati županijski lovački savez na državnom natjecanju u Bzenici kod Požege od 15. do 17. rujna 2023. godine.

 

                                                                                                    Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.