NOVI STARI PREDSJEDNIK LOVAČKOG SAVEZA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE

19. lipnja 2023. LSSKZ Web objave

Na Izbornoj skupštini lovačkog saveza Šibensko-kninske županije izabran je „stari“ predsjednik Nediljko Dujić, kao i jedini predloženi od strane Izvršnog odbora. Nediljko Dujić rođen je u Ićevu, malom selu u Skradinskom zaleđu, 01. listopada 1967. godine. Po struci je stručni specijalizant javne uprave. Naravno da je od prvih dana sudionik kao dragovoljac Domovinskog rata i član HDZ-a. uključivši se aktivno u politiku obnašao je razne funkcije, pa je tako 24 godine bio gradonačelnik Grada Skradina, predsjednik županijskog HDZ-a, u prošlom mandatu predsjednik županijske Skupštine Šibensko-kninske županije. U više navrata je izabran za saborskog zastupnika, ali je svoje mjesto bez problema prepustio nekome od kolega sa liste. Šesnaest godina je bio predsjednik LD „Skradin“, a ovim izborom mu teče četvrti mandat na čelu lovačkog saveza Šibensko-kninske županije. Zaposlenik je Hrvatskih šuma, prije je bio na mjestu savjetnika Uprave Hrvatskih šuma zadužen za EU fondove, razminiranje i požare, a trenutno je na mjestu Predsjednika uprave Hrvatskih šuma.

Od samog početka se zalagao za promjene i za uključivanje što više mladih ljudi u „rukovodeća“ mjesta, a naročito u lovstvu, jer obično su uvijek tu lovci u poodmakloj životnoj dobi, kako u lovačkom savezu županije, a isto tako i u HLS-u gdje je trenutno na mjestu dopredsjednika. U proteklim mandatima se radilo puno na edukaciji i promociji lovstva. Tu su prije svega sudjelovanja na sajmu agroturizma i  na raznim manifestacijama diljem županije. Organizirano je dobrovoljno davanje krvi od strane članova lovačkog saveza. Uslijed posljedica potresa i pandemije lovački savez se odmah odazvao i među prvima pomogao koliko je to god bilo moguće. Za vrijeme mandata uvedena je i tradicija da se organizira lovački bal, jedino što je bila pauza tijekom objave pandemije, ali evo ove godine je održan i 9. bal. Kao što bi znao kazati Dujić, da se malo posveti pažnje i osobama koje nas trpe kao lovce. Također su se izvršila financijska ulaganja u izgradnju streljane na Bogočinu u Unešiću, a uvijek se popratila bilo koja obljetnica. Promovira se pomaže streljaštvo i kinologija, a redovno se sudjeluje u proslavi blagdana Sv. Huberta. Ove godine je osnovana i prva klapa od članova lovačkog saveza županije.

U narednom mandatu je glavni cilj pomoći udrugama da bez problema produže lovozakup lovišta i da to bude na 20 godina. Namjera je organizacija stručnih službi pri lovačkom savezu županije, te profesionalizacija rada saveza. Tu je naravno i najveći gorući problem za lovce, nalet vozila na divljač, štete na poljoprivrednim kulturama i već dobro poznat problem sa populacijom vuka. U planu je da se na streljani riješe kompletna pitanja, odnosno sve discipline, a ne samo kao do sada trap. Sudjelovanje na svim događanjima vezano uz lovstvo, a pogotovo gdje se ukaže prilika za humanitarnim djelovanjem.

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.