POLICA OBVEZNOG OSIGURANJA AUTOMOBILA I OSIGURANJE OD NALETA DIVLJAČI NA VOZILO

15. listopada 2021. LSSKZ Web objave

KAD ĆE VIŠE JEDNOM UZ POLICU OBVEZNOG OSIGURANJA AUTOMOBILA

I OSIGURANJE OD NALETA DIVLJAČI NA VOZILO

 

 

Povod ovom tekstu je sve učestalije saobraćajne nesreće koje su nastale na teritoriju kojima gospodare lovačka društva. Hvale vrijedna je sadašnja situacija sa policom osiguranja preko HLS-a, ali svjedoci smo da je kod nas pravosuđe toliko sporo u rješavanju predmeta vezano uz lovstvo, da sada nekim kolegama sjedaju na ovrhu sudske presude koje su na ročištima izgubili. Naime, evo baš na 95. godišnjicu lovačkog društva „Sokol“ iz Vodica sjela im je ovrha na račun. Ovaj slučaj se proteže još iz 2003. godine, a već su isplatili 75.000,00 kuna odštete za vozača motora i motor, a sada im je sjela ovrha od osiguranja koje je isplatilo odštetu od 65.000,00 kuna na ime odštete suvozačice na motoru. Saobraćajna nesreća se dogodila točno na cesti koja graniči sa lovačkim društvom „Sokol“ s „Kamenjarkom“ iz Tribunja. Divlja svinja je prelazila iz Tribunjskog lovišta u Vodičko, ali je na strani ceste koja je bliža Vodicama i po svemu se terete kolege iz „Sokola“. Kako nam je objasnio Mario Bilač, nije to jedini slučaj koji im „visi za vratom“. Još je jedan predmet koji bi svaki dan trebao doći na naplatu. Prema Marievim riječima radi se o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila prije sedam godina, a djelatnici suda iz Šibenika su naletjeli na zeca dok su službeno putovali u Zagreb. Nitko o tom slučaju nije obaviješten i policijski zapisnik je napravljen tek nakon dva dana, da bi opet bio nakon nekog vremena ispravljen. Lovačko društvo je o svemu saznalo pošto je podnesena tužba protiv njih. Šteta je tada iznosila 4.500,00 kuna da bi se danas ista sa svim zaostacima popela na oko 20.000,00 kuna. Naravno kolegama iz Vodica se dogodi još jedna saobraćajna nesreća i pošto im je račun blokiran nisu u stanju da podmire troškove izlaska sudskog vještaka. U ovom trenutku im je jedina opcija koju smo već u našem lovačkom savezu koristili, pozajmica od Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije. Svi članovi saveza su podržali inicijativu da se izda pozajmica za „Sokol“ Vodice, kao što smo i prije nekoliko mjeseci izišli u susret lovačkom društvu „Krtolin“ Dubrava, koji su imali isti problem, te su isti u međuvremenu pozajmljena sredstva vratili.

Sve ove troškove na kraju snose članovi pojedinih društava, jer kako inače da opstanu. Mnogima prijeti da se brišu iz registra, jer jednostavno nisu u mogućnosti da podnesu sve sudske troškove. Najčešće se to jednostavno riješi povećanjem članarine, a možda netko uspije problem riješiti nekom donacijom. Ne znam postoji li lovačko društvo u našoj zemlji koje se ne susreće sa ovakvim problemom. Osobno sam predsjednik jednog manjeg lovačkog društva i imamo česte saobraćajne u kojima naleti divljač na vozilo. Sam uvijek zastupam lovačko društvo na ročištima, jer jednostavno nismo u mogućnosti platiti odvjetnika i na našu sreću do sada smo sva ročišta uspjeli riješiti da nas proglase da nismo krivi ili da tužitelj jednostavno povuče tužbu. Naši prihodi od članarine su dvadesetak tisuća kuna, a tužitelj na jednom ročištu je tražio naknadu štete od 240.000,00 kuna, ni manje ni više nego deset godina bi nam samo trebalo da te troškove podmirimo, bez svih drugih financijskih obveza koje imamo. Srećom tužba je na kraju povućena, jer i sam odvjetnik (iz Zagreba nadaleko poznat po parnicama za podmirenje štete) koji je uvidio da nemamo materijalnih dobara, a niti financijskih kako bi se šteta namirila, te da jednostavno nema smisla dalje tužiti naše društvo. Šta sa onim društvima koji nisu imali tu sreću.

Mislim da nema toga lovca koji nije za to, te da nema jednostavnijeg rješenja nego da se prilikom produženja obveznog osiguranja automobila uvede i stavka nalet divljači na vozilo, pa tko želi da plati, onda mu osiguranje nadoknadi štetu, a tko ne želi onda snosi sam štetu. Tu su naravno u pitanju ogromna financijska sredstva, po mom mišljenju čak i veća od svih dosadašnjih troškova, jer je svaki dan sve više vozila koja se registriraju.  Ovako smo prisiljeni da imamo policu osiguranja i zahvaljujući HLS-u sada smo pod „zaštitom“ zajedničke police osiguranja. Koliko znamo nije ni to trajno rješenje i šta nam slijedi još uvijek ne znamo. Kome smeta to i u čemu je problem? Koji lobi štiti ovu situaciju i kome ovo odgovara? Svjedoci smo ako se dogodi nekakva saobraćajna nesreća, da već u roku od nekoliko sati telefonom nas pokušaju par odvjetničkih tvrtki savjetovati kako da namirimo štetu i šta se treba sve napraviti da se šteta što više naplati. U razgovoru sa bilo kim vezano uz ovaj problem, svi se slažu da bi najbolje bilo da se uvede gore navedena stavka prilikom produženja police obveznog osiguranja automobila.

Ovom prigodom u ime ogromne većine članova lovačkih društava, a usudio bih se kazati i svih, apeliram na sve one koji imaju bilo kakav utjecaj da se ovaj veliki problem riješi koji „uništava“ lovačka društva na zadovoljstvo svih nas. Na tome bi vam bili uvijek zahvalni.

Naravno sve zakone u RH donosi Sabor i željno očekujemo da će prevladati razum da se i taj veliki problem riješi.

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.