PREVENTIVA JE POLA USPJEHA

6. lipnja 2024. LSSKZ Web objave

            PU Šibensko-kninske županije je 21. svibnja u svojim prostorijama organiziralo radni sastanak na temu „Smanjenje požarnog rizika na području Šibensko-kninske županije, sa posebnim osvrtom na prostor NP Krka, odnosno od ulaza Lozovac do grada Skradina, te na području gradskog predjela Šubićevac i brda Kamenar“. Uz policijske djelatnike na čelu sa Marijom Orlovićem, sastanku su se odazvali čelni ljudi, vatrogasne zajednice županije, JVP Šibenik, javne ustanove za očuvanje okoliša, Hrvatskih šuma, NP Krka, Civilne zaštite, Grada Šibenika, te lovačkih udruga koje imaju svoja lovišta na navedenom području, koje je pod posebnom prismotrom.

            Marijo Orlović je upoznao sve da policija poduzima sve radnje kako bi se požari na našem području doveli u takav položaj da se minimaliziraju. Iz dosadašnjeg iskustva najveća opasnost prijeti od 7. do 14. srpnja i taj period je dan D što se tiče požara. Naravno pamte se veliki požari u okolici Šibenika i zanimljivo da su stalno izbili 13. srpnja, barem oni koji se pamte kao veliki. Sve institucije koje su na terenu trebaju obaviti pojačani nadzor, od svih gore navedenih. Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić je posebno naglasio kako je vidljivo da ovakvi sastanci daju uspjeha i da je svake godine u padu prijava požara na nivou županije. Bolje je da bude i lažna prijava i službe će otići na teren kako bi utvrdile stvarno stanje, nego da se zakasni sa intervencijom i vatra izgubi nadzor. Područje je pokriveno sa video nadzorom i ophodnjama. Posebna pažnja su borove šume pored Šibenika, a to se ponajprije misli na Šubićevac i Kamenar, a da ne spominjemo kakva je situacija u NP Krka, jer ukoliko dođe do neželjenih situacija tamo je uvijek veliki broj posjetitelja i ne bih niti volio da dođe do situacije evakuacije.

            Ovom prigodom je još jednom apelirano na sve prisutne da naročito u spomenutom tjednu povećaju svoje nadzore, jer sve radnje koje su sumnjive na terenu, a samim tim i u lovištima treba zabilježiti, a danas svi imamo mobitele i ako je netko sumnjiv i ne bi trebao biti na mjestima koja nisu baš za izlete, onda ga snimiti i takva informacija može mnogo pomoći za otkrivanje eventualnog počinitelja.

            Naravno da su i lovci obećali da će ne samo tada nego stalno paziti na svoje lovište i upoznati sve svoje članove da obrate pažnju na sumnjive radnje i kretanja. Svoje kamere će koristiti na mjestima, odnosno putevima da se zabilježe sva kretanja koja bi bila korisna u otkrivanju eventualnog počinitelja. Također lovci po svojim lovištima u radnim akcijama čiste protupožarne puteve i prolaze. Sam primjer što se prije nekoliko godina dogodilo u lovištu „Sokol“ Vodice, nam je dokaz kakva šteta može nastati u lovištu. Vodičani su ustupili svoje lovačke kamere i dobro surađuju sa policijom, pa je evo u zadnjih par godina na tom mjestu mnogo manje požara, dok je prije bilo požara i na dnevnoj bazi. Svakako svi su složni da trebamo svi aktivno sudjelovati u zaštiti svoje okoline, a samim tim i na očuvanju lovišta. Ne ponovilo se nikada da vatra ugrozi naša lovišta i ljude. Ovakve sastanke treba i u buduće održavati, jer statistika je očita da preventiva daje uspjeha, odnosno brojčano smanjene požara.

 

                                                                                                            Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.