PROSLAVA 70 GODINA LD „KRKA“ LOZOVAC-KONJEVRATE

26. srpnja 2022. LSSKZ Web objave

Članovi LD „Krka“ Lozovac-Konjevrate, na čelu sa predsjednikom Davorom Gulinom i tajnikom Josipom Gulinom organizirali su 22. srpnja 2022. godine, impozantnu proslavu 70. godina postojanja tog lovačkog društva. Proslava je započela sa okupljanjem u 18,00 sati kod lovačkog doma, te potom u 19,00 sati misa u crkvi SV. Ivana, da bi se sve završilo sa kolektivnim okupljanjem u 20,00 sati u restoranu „Atrium“. Misu je predvodio fra Filip Milanović koje je srdačno pozdravio sve nazočne i ustvrdio kako su lovačke udruge bogatstvo društva, jer ih ima po cijeloj našoj državi i njeguju nešto što je jednostavno prekrasno, društvo ne bi ni moglo bez lovaca.

Središnja proslava u restoranu „Atrium“, je organizirana kako i priliči 70. rođendanu, besprijekorno i za svaku pohvalu. Predsjednik Davor Gulin je odmah po intoniranju državne himne i minute šutnje kako bi se odala počast svim članovima koji su preminuli i pokojnom predsjedniku Đuri Dečaku, pozdravio sve  nazočne, a posebno: župana Marka Jelića, predsjednika HLS-a Ivicu Budora, predsjednika ŽLS Nedilja Dujića, načelnika PUŠKŽ Ivicu Kostanića, predsjednika ŽLS Požeško slavonske županije Branka Bartulovića, predsjednika ŽLS Zadarske županije Damira Perića, te bivšeg predsjednika LD „Jelen“ iz Požege Zdravka Vujnovića i izaslanika Antu Vitaliju. Tu su bili skoro svi predstavnici iz županijskih lovačkih društava, kao i predstavnici zaduženi za lovstvo u županiji na čelu sa gospođom Višnjom Marasović.

LD „Krka“ je osnovano 1952. godine, pod nazivom Lozovac-Konjevrate, a do tada su bili u sastavu LD Šibenik. Tada je 26 članova bilo sa područja Lozovca i Konjevrata i njih 5 se da se izdvoje i osnuju svoje lovačko društvo, a kako je i sam Gulin kazao ne bi bilo korektno da se ne navedu imena osnivača današnjeg društva, to su: Joso Krnić, Marko Gulin, Mile Poduriljko, Luka Konjevoda i Ante Gulin. Za prvog predsjednika je izabran Mile Poduriljko – Miki. U istoj toj godini i ostali članovi se pridružuju svojim kolegama, pa su tako svi ušli u novo društvo, koje se iz godine u godinu povećavalo sa članstvom, pa je tako 80-tih godina već bilo 100 članova. Inače naziv „Krka“ su dobili 1968. godine. Velik broj članova su dragovoljci domovinskog rata. Danas imaju 99 matičnih  i 6 pridruženih članova, te gospodare sa dva lovišta: zajedničko lovište XV/106 i državno lovište Trtar XV/5. u članstvu je i 8 članova dobrovoljnih darovatelja krvi, a na svaku akciju se među prvima odazovu. Treba napomenuti da su odmah po potresu koji je zadesio Petrinju, mimo sredstava sa kojima su sudjelovali preko ŽLS Šibesnko-kninske županije, direktno uplatili 15 tisuća kuna gospodinu Žiniću iz okolice Petrinje koji im je neizmjerno zahvalan na toj lijepoj gesti kolega lovaca.

  1. godine na 50. godišnjicu potpisuju povelju o prijateljstvu i suradnji sa LD „Jelen“ iz Požege, koje do dana današnjeg djeluje besprijekorno. Tada je 30-40 lovaca prvi put otišlo u lov kod prijatelja u Požegu, a nekima je to bilo i prvi put da idu u lov u drugačija lovišta i divljač. 2008. godine u članstvo prelaze i svi članovi iz Kraljica. Nekorektno bi bilo ne spomenuti sve predsjednike koji su bili prije mene – istaknuo je na kraju Davor Gulin i nabrojio ih: Mile Poduriljko, Branko Gulin, Miroslav Kotarac, Marinko Gulin, Marko Krnić, Ivica Bukić, Veselko Gulin, Zdravko Čvrljak, Alen Gulin, Željko Koštan.

Potom se prisutnima obratio Zdravko Vujnović koji je u ime LD „Jelen“ iz Požege bio potpisnik povelje o prijateljstvu i suradnji, sa isto tako tadašnjim predsjednikom Davorom Gulinom. Želje svih se svode na to da čelništvo bilo koje da bude , mora samo tako nastaviti sa radom, jer kako ova udruga radi može samo služiti za primjer drugima, što je naglasio i Ante Vitalija tajnik i izaslanik LD „Jelen“ kojega je gostovanje u lovu kao člana LD „Krka“ „natjeralo“ da se zaljubi u taj kraj i tamo preseli  Predsjednik ŽLS-a Nediljko Dujić je čestitao u ime svih udruga sa područja naše županije i obećao da će se i dalje raditi za dobrobit cijelog lovstava pa samim tim i članova LD „Krka“. Župan Marko Jelić i sam lovac dobro zna sve probleme lovaca i u potpunosti ih razumije. Županija je tu da bude na pomoći koliko god to bude moguće.

Na kraju u čestitke se prisutnima obratio i predsjednik HLS-a Ivica Budor. Nije prvi put da sam ovdje u gostima, ali kao predsjednik HLS-a jeste prvi put i nadam se da ćemo nastaviti ovakvu suradnju na kojem je nivou i do sada bila. Treba naglasiti da svi mi moramo raditi da u našim udrugama ima što više mladih ljudi, jer bez mladih članova nema niti društava. HLS će nastojati uvijek da sve poduzme u interesu svih svojih članova i mislim da će se rezultati pokazati, još jednom od srca čestitam veliki 70. rođendan i samo da nastavite raditi kao do sada, te je predsjedniku Davoru Gulinu uručio prigodan dar grb HLS-a.

Kao što je predsjednik Budor naveo veliki problem je dobna struktura društava, pa tako niti LD „Krka“ nije iznimka. Preko polovina društva su preko 50 godina. Ovom prigodom LD „Krka“ je svojim članovima izdala Priznanje članovima sa 35 i više godina u svom matičnom društvu, i to su doajeni: Goran Čvrljak, Branibor Brkić, Drago Brkić, Zdravko Čvrljak, Ivan Čvrljak, Alen Elez, Andrija Erceg, Zoran Gulin, marinko Gulin, Živko Gulin, Nikica Knežić, Milorad Knežić, Joso Konjevoda, Zdravko Krnić, Mate Krnić, Željko Krnić, Ivica Milković, Ive Protega, Goran Skočić, Davor Širko, Živko Šupe, Mile Vitalia, Branko Vrcić, Milan Koštan, Joso Šupe i Željko Koštan.

Za doprinos razvoju lovstva i radu društva Priznanja su dobili: Darko Vukičević, Ivica Đaković, Šime Čvrljak, Ante Vitalia, Joso Aužina i Frane Bukić, dok su odlikovanja II. reda dobili: Josip Gulin, Zoran Gulin, Davor Gulin, Alen Krnić, Joško Krnić, Jadranko Šuljak, Ante Jakoliš i odlikovanje III. reda dobili su: Goran Skočić, Dinko Mišura, Ante Mišura, Luka Mišura, Niko Mišura, Josip Mišura, Krešimir Čogelja i Joso Šupe.

Druženje se nastavilo u delicije restorana „Atrium“ do jutarnjih sati uz zabavu za koju je bila zadužena grupa „Bolero“. Inače svi predstavnici lovačkih udruga i uzvanici su na poklon dobili izliveni grb u gipsu lovačkog društva „Krka“, a ne bi bilo pošteno i ne navesti jedinu lovkinju te večeri, Antonelu Pletković koja je zastupala svoje kolege iz Siverića i u ime njih preuzela poklon.

Lovačko društvo “Krka” povodom 70. godišnjice osnutra dodjeljuje zahvalnicu 

 

 

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.