REDOVNA SKUPŠTINA LOVAČKOG SAVEZA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE

5. srpnja 2024. LSSKZ Web objave

            U prostorijama restorana „Atrium“ održana je 04. srpnja redovna skupština lovačkog saveza Šibensko-kninske županije. Uz pozvane članove skupštine na istoj je bio i predsjednik HLS-a Ivica Budor. Pošto je predsjednik lovačkog saveza ŠKŽ Nediljko Dujić pozdravio sve prisutne, a posebno predsjednika HLS-a i uz svu pripadajuću proceduru za održavanje iste, izbor tijela da bi skupština mogla biti pravovaljano održana, a utvrđeno je da je prisutno 23 od 31 člana i postojao je kvorum.

            Jednoglasno je prihvaćen dnevni red koji su svi prisutni dobili u materijalima za održavanje skupštine, te su potvrđeni novi članovi koji do sada nisu bili članovi skupštine, a isto tako pošto u nadzornom odboru više nije Zlatko Kulušić, jednoglasno je na njegovo mjesto izabran Ante Anić Kremić. Nadzorni odbor je pregledom sve dokumentacije koja se uredno vodi utvrdio da je prošle godine ostvareno ukupno prihoda u iznosu od 120.381,18 eura, a rashodi su bili 154.316,44. iz svega navedenog vidljivo je da je poslovni rezultat za 2023. godinu završio sa gubitkom od 33.935,26 eura, što se podmirilo iz vlastitog fonda. Dujić je naglasio da je to i stoga što smo bili lovački savez sa najmanjom članarinom i da bi sada pošto se članarina povećala mogli očekivati da bi prihodi i rashodi bili na pozitivnoj nuli.

Predsjednik je naglasio da je tome i razlog što u zadnje dvije godine županija Šibensko-kninska ništa nije financijski pripomogla lovačkom savezu Šibensko-kninske županije, a pet godina uporno odbijaju uplatiti za čuvanje lovišta, misli je na lovište Otoci, odnosno Žirje i okolni arhipelag.

            Tajnik saveza Joso Dujić je prisutne izvijestio da su sva događanja u protekom periodu održana na velikom nivou. Prošlog vikenda na streljani u Ličkom Osiku su održana posljednja natjecanja i tako se izabralo šest lovaca koji će predstavljati boje našeg saveza na državnom natjecanju u streljaštvu. Uspješno je prošla izobrazba za nove lovce, lovnike, lovočuvare, a vidljivo je da je u padu prijava trofeja, a posebno se misli na divlju svinju i u tom pogledu komisija ima sve manje posla. Lovački bal je održan na zavidnom nivou, a već teku i pripreme za slijedeći. I dalje se sudjeluje u radionici vezano uz praćenje vuka i slijedeća će biti u Skradinu u listopadu.

            Predsjednik HLS-a Ivica Budor se zahvalio na toplom dočeku i da mu je uvijek drago odazvati se pozivu, premda je u toku dana imao obaveza u Podgariču. Dogodine nas čeka proslava 100. godišnjice saveza i već polako kreću aktivnosti kako bi to bilo što ljepše kako priliči nama lovcima. Ove godine je proslava u Zadru i nadamo se opet velikom broju lovaca i gostiju. Svim članovima su podijeljene članske iskaznice – „loyalty card“ sa kojima se mogu iskoristiti pogodnosti u nekoliko trgovina lovačkom opremom, a trenutno smo u pregovorima sa INA-om i nekoliko trgovačkih lanaca, da se mogu iskoristiti pogodnosti. Lovački vjesnik je sada dostupan i on line, web stanicama, a naročito mlađi članovi traže takve mogućnosti. Velik je problem dostava poštom, ne samo što to košta, pa ako netko ne primi i te troškove moramo platiti, nego stoga što to kod naših članova jako sporo dođe, odnosno kasni dostava. Svatko tko želi može bilo računalom, bilo mobitelom pratiti lovački vjesnik. Isto tako našem drugom listu „Dobra kob“ je u značajnom broju povećana tiraža. Također je novost da sada i policijski službenici mogu biti lovnici i u upravi društava, a još ne mogu biti lovočuvari, jer bi to bilo u sukobu interesa. U programu smo praćenja vuka i tijekom godine ćemo podijeliti 300 prsluka za pse. U RH nastrada lovačkih pasa u godinu dana više nego u cijeloj Europi u deset godina. Prsluci bi trebali pomoći u lovu, a poglavito se misli na lov na divlje svinje. Kod nas država ne subvencionira odstrel čaglja, dok u Bugarskoj izdvajaju ogromna sredstva po tom pitanju. Jedino Vukovarsko-srijemska županija na svom nivou subvencionira po čaglju 40 eura. U zapažanjima smo porasta jelenske divljači i ista se širi i na područje Dalmacije – uz opstalo je naglasio predsjednik Ivica Budor. Veliki problem nam je i osiguranje lovišta, a posebno na štetama od divljači i još uvijek se radi na tome da se napokon to riješi sa policom obveznog osiguranja. Ova uprava će nastojati u suradnji sa Vladom da to ostvarimo na zadovoljstvo svih članova. Do sada je isplaćeno 13,5 miliona eura odštete, a koliko će biti do kraja vidjet ćemo. Nediljko Dujić se nadovezao da se još uvijek radi po tom pitanju i Vlada na čelu sa predsjednikom Andrejom Plenkovićem ima sluha za probleme lovaca, pa se nadamo da će se to dovesti do kraja, jer već pet godina se aktivno radi po tom pitanju.

            Na pitanje Jurice Vlaića može li se zatražiti od jedinica lokalne samouprave, gradova i općina da pripomognu lovačkim društvima na svom području, jer država njima donira neka sredstva vezano uz lovstvo, predsjednik Nediljko Dujić je kazao da će poslati dopis od strane lovačkog saveza, svim jedinicama lokalne samouprave da pripomognu lovačkim udrugama. Predsjednik „Dinare“ Knin Domagoj Pokrajčić je upitao kako riješiti probleme sa elektro pastirima, jer je problem što se ne poštuje količina koliko se može ograditi, a još gore je što se stavljaju tri reda žice i tuda ne može niti zec proći, pa je migracija divljači ugrožena. Nadovezao se i kolega Jure Teskera iz Kijeva, da je problem što je ogradi jedan dio lovišta sa elektro pastirima i pošto tu stoka izvrši ispašu, stočari idu na drugi dio i tamo postave elektro pastire, a da pritom ne skinu sa onih dijelova gdje je ispaša izvršena. Predsjednik Dujić im je odgovorio da tu ne može ništa HLS, već da je to u nadležnosti Hrvatskih šuma. Elektro pastiri se mogu postaviti na 50% zemljišta koje je u zakupu za ispašu i ne smije biti nego jedna žica na visini od 80 cm. Ukoliko bude nekih problema sve treba prijaviti podružnici Hrvatskih šuma i djelatnici istih su dužni u roku od osam dana riješiti taj problem.

Nadamo se da će to tako i biti. Skupština je završila sa uvjerenjem u bolje sutra za lovce i nastavilo se druženjem u restoranu „Atrium“.

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.