SKUPNI BOŽIČNI LOV

2. siječnja 2024. LSSKZ Web objave

U organizaciji lovačkog saveza Šibensko-kninske županije, 23. prosinca je obavljen skupni Božični lov na divlju svinju za radna tijela županijskog lovačkog saveza i za cijenjene goste. Uz članove skupštine gdje su predsjednici, podpredsjednici, tajnici ili lovnici, pozvani su i članovi klape „Sveti Hubert“, kao i osvajači trećeg mjesta na državnom natjecanju u streljaštvu. Lov je organiziran u državnom otvorenom lovištu XIII/29 „Sveto brdo“, kojem je lovozakupnik tvrtka Ranger Velebit j.d.o.o. i treba posebno zahvaliti na gostoprimstvu direktoru i lovniku lovozakupnika Marku Gospiću.

Zborno mjesto je bilo u lovačkom domu LU „Cvituša“ Lovinac, gdje je sve sudionike dočekala toplina doma u kojem je na sredini prostorije lijepi kamin sa već upaljenim ognjištem. Domaćini iz  Like na čelu sa predsjednikom Petrom Matovinovićem su sve goste srdačno primili i prepustili sve u ruke organizatoru lova dopredsjedniku HLS-a i predsjedniku ŽLS Šibensko-kninske županije Nediljku Dujiću. Mora se priznati da je organizacija cijelog lova tekla besprijekorno, od zbornog mjesta, pa sve do odlaska sudionika svojim kućama. Ovom lovu je prisustvovalo 86 lovaca i može se slobodno kazati da su sudjelovali članovi iz tri županije i cijenjeni gosti na čelu sa predsjednikom HLS-a Ivicom Budorom. Naime, tu su članovi organizatora iz Šibensko-kninske županije, članovi lovozakupnika iz Zadarske županije i domaćini iz Ličko-senjske županije.

Voditelj lova lovnik Marko Gospić je pred početak lova sve prisutne upoznao da se lovi divlja svinja, lisica i čagalj, a da se posebno vodi briga o sigurnosti u lovu. Pošto se odvojilo dvanaest sudionika kao pogoniči ostali su se podijelili u tri grupe koje su vodiči raspodijelili po štandovima. Mora se napomenuti da je ovom prigodom vrijeme išlo na ruku svima, baš vedro i hladno kako i priliči uvjetima u Lici. Inače to je lovište na Velebitu i ne treba napominjati kakvi su tamo uvjeti u prosincu, a kolege koje su bile na štandovima u hladu, malo su osjetili zimu u svojim kostima. Lov je počeo negdje iza 9 sati i zahvaljujući pogoničima i njihovim vjernim psima, koji su doslovno dokazali da su goniči svako malo bi se prostorom začuo pokoji pucanj. Osobno sam ih uspio prebrojiti 56, a možda je koji bio i više. Lov je završio nešto prije 14 sati i svi su se ponovo okupili u lovačkom domu gdje je opet lijepo došao kamin, a  posebno onim kolegama koji su malo promrzli. Odmah su se podijelili dojmovi među sudionicima. Na kraju već u suton izvučena je odstrijeljena divljač i posložena uz dom kako bi joj se odala počast. Tom prigodom je bilo 16 divljih svinja, ali je još nekoliko kolega ostalo u lovištu, jer su psi oblajavali na mjestu ranjene i  uspjeli su još dvije naći, pa je lov zaključen sa 18 divljih svinja.

Uz sve  prisutne počast divljači i prigodne govore vezano uz lov, ali i uz nadolazeće blagdane, održali su Nediljko Dujić, Ivica Budor i Marko Gospić. Bilo bi nepošteno ne napomenuti da su uz besprijekornu organizaciju, gdje se vodila posebna briga o sigurnosti u lovu i biosigurnosnim mjerama prije i poslije lova, svi sudionici imali osiguran doručak i ručak za što se pobrinuo i sam sudionik lova vlasnik restorana „Atrium“ Davor Gulin. Svi su zadovoljno napustili ovo druženje i sa nestrpljenjem očekuju kad će se opet nešto ovako organizirati.

​​​​​​​​Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.