SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ OBLASTI LOVSTVA

22. prosinca 2023. LSSKZ Web objave

U prostorijama Šibensko-kninske županije 21. prosinca 2023. godine održano je svečano potpisivanje Ugovora o financijskim potporama u području razvoja lovstva iz sredstava Šibensko-kninske županije u 2023. godini. Župan dr. sc. Marko Jelić potpisao je Ugovore sa 13 lovoovlaštenika zajedničkih i državnih lovišta na području županije i to za projekte razvoja i unapređenje lovstva, promidžbe i informiranja iz područja lovstva, te mjere za sprečavanje šteta od divljači. Isto tako iz natječaja je dobio sredstva i jedan poljoprivrednik koji se javio, a sve za kupnju žičane ograde (mreža/pletivo) u svrhu sprječavanja šteta od divljači. Ukupna vrijednost koju je ovom prigodom izdvojila županija iznosi 28.047,42 eura.Ove godine je županija izdvojila 19% više sredstava, ali se isto tako javilo više lovačkih društava na natječaj i sredstva su se sukladno prijavljenim troškovima raspodijelila. Župan, ujedno i sam aktivni lovac, je obećao da će se za slijedeću godinu još povećati sredstva.

Lovci u kontinuitetu vode brigu o lovištima i svako lovačko društvo je pokazalo visoku dozu odgovornosti. Svi smo svjesni da su lovci jedna udruga sa najbrojnijim članstvom na nivou cijele države, a najviše nas brine nedostatak mladih ljudi i na tome trebamo svi poraditi, ali nas veseli što je sve više dama koje se uključuju kao lovkinje. Također moramo poraditi na tome da u županiji izgradimo jednu streljanu, ali to već može ići samo preko neke od lokalnih uprava i tu treba stupiti u kontakt sa nekom od općina ili gradom, jer samo one mogu izraditi svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju streljane. Bilo bi nekako najbolje da to bude negdje u sredini županije, pa tako da svim članicama ne bude predaleko – naglasio je župan Jelić.

Prisutnima se obratio i zamjenik župana, a ujedno i predsjednik povjerenstva za dodjelu sredstava, Ognjen Vukmirović, i zamolio sve prisutne da se aktivno uključe kako bi se svi problemi uspješno rješavali. Tu isto tako treba uključiti i poljoprivrednike i naknadu njihovih šteta. Oni i vi ste na terenu i vi najbolje znate što bi sve trebalo poboljšati kako bi se problemi sveli na nešto minimalno, a bilo bi najbolje da ih uopće nema. Još jednom je zamjenik župana Ognjen Vukmirović naglasio da je lokalna uprava ta koja može i treba podržati lovce i da su samo oni ti koji zakonski mogu zatražiti potrebnu dokumentaciju.

Radmila Perić, Viša savjetnica za lovstvo i ruralni razvoj se zahvalila svim lovcima na dobroj suradnji i naglasila da trebaju svi doći sa svojim prijedlozima što bi se sve moglo popraviti na zadovoljstvo svih, a u ime lovaca zahvalio se tajnik lovačkog saveza županije Joso Dujić, te kao i svi do sada zaželio svima prigodom nadolazećih blagdana svako dobro i dobru kob.

 

​​​​​​​​Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.