SUŠA, ALI POJILIŠTA SU SPREMNA ZA DIVLJAČ

14. srpnja 2022. LSSKZ Web objave

Iako je velika suša, barem u priobalnom dijelu Dalmacije, lovačke udruge nastoje „svim silama“ da pojilišta budu puna sa čistom vodom. U kontaktu smo sa dosta kolega i kad kažemo „svim silama“, nismo pogriješili. Naime, uvjerili smo se kako se za punjenje pojilišta koriste svakakva raspoloživa sredstva. Izgleda da je najteže onima gdje su pojilišta na nepristupačnom mjestu, pa se voda treba nositi u kantama kako bi se iste napunilo, a po ovoj vrućini i kroz krš nije nimalo lako. Srećom takvih pojilišta je jako malo, jer su i kolege išli za tim da je što jednostavnije puniti ih i da postoje pristupni putevi, odnosno za nemali broj je i trebalo mehanizacijom urediti pristupni put. Čim postoji put mogu se vidjeti razni načini dopreme vode, bilo da se doprema traktorima, autima, kamionima, ali i u ove svrhe može dobro poslužiti i kamion za odvoz fekalija koji se najprije dobro očisti, a ne nedostaje niti suradnja sa lokalnim DVD-ima. Kad nema intervencija zbog požara, a srećom u ovim vremenima i nema nekih požara, članovi DVD-a su spremni uvijek pomoći, a nije rijetkost da su isti i članovi lovačkih udruga.

Neven Krnić iz LD „Kamenjarka“ Tisno nam je kazao da imaju 33 pojilišta, zapremine od 300 do 7000 litara. Obveza lovaca je da pojilišta održavaju čistim i da bude vode, a ako se slučajno zatekne pojilište u kojem nema vode, onda je za članove koji su zaduženi za održavanje tog pojilišta, kazna u iznosu od 500 kuna.

Josip Gulin iz LD „Krka“ Lozovac, mladi i strastveni lovac i radnik kad je u pitanju lovstvo, nam je kazao da kod njih nema nikakvih sankcija, nego se ide prema savjesti svojih članova. Pojilišta se bez problema redovito pune i čiste, a kad se uzme u obzir da ih imaju 100-njak u svom lovištu, onda treba vremena i truda da se u istima nađe voda, a pogotovo što su neka bez pretjerivanja kao i „mala jezera“. Upravo su ovih dana u blizini vjetrenjača izgradili dva takva ogromna pojilišta. Traktori, kamioni, cisterne, sve je u pogonu da se pojilišta napune.

Josip Škrapić iz „Vuk“ Perković, nema nikakvih zamjerki na svoje članove, jer su pojilišta uvijek spremna za divljač, a u svemu im pomaže i DVD, gdje god može cisterna bez problema pristupiti.

Ive Buva lovnik „Kamenjarka“ Bilice, nam je kazao kako su pojilišta podijeljena po grupama koje su dužne iste održavati čistima i puniti ih vodom. Imamo i članove koji su i u DVD-u Bilice i nije problem napuniti ta pojilišta, ali isto tako i nije problem vodu odnijeti u kantama do manjih pojilišta koji su u nepristupačnim mjestima. Ovom prilikom treba pohvaliti mlađe članove društva koji ne traže od starijih da rade kao i oni i ništa im nije teško.

Po svemu sudeći u lovištima uz obalu ne nedostaje vode u pojilištima, ma kakva god suša bila. O tome nam svjedoči 100-njak snimki koje smo dobili o vrijednim članovima udruga i naravno da sve ne možemo objaviti, ali su zaslužili svaku pohvalu i neka samo tako nastave raditi u svojim udrugama. Ovo je još jedan o dokaza da biti lovac, nije samo ići u lov na divljač.

 

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.