XIV. PROSLAVA SVETOG HUBERTA

11. studenoga 2023. LSSKZ Web objave

Početkom studenoga, odnosno 04. studenoga održana je XIV. zajednička proslava Sv. Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva. Domaćin ove proslave je bila Bjelovarsko-bilogorska županija, točnije Grad Bjelovar. Lovkinje i lovci iz cijele Hrvatske su se slili u Bjelovar i po procjeni bilo je nešto više od 1000 sudionika. Naravno da su se i ovom prigodom proslavi pridružili i lovci iz Šibensko-kninske županije. Prijevoz autobusom je bio organiziran i osiguran preko HLS-a. Svi zainteresirani su došli na dogovoreno mjesto gdje ih je autobus pokupio, a neki su otišli i sa svojim automobilima, dok je klapa Sv. Hubert iznajmila kombi i u svom aranžmanu došla na proslavu. Opet se po običaju pozivu nisu odazvale udruge iz unutrašnjosti županije.

            Sudionici proslave su se okupili na središnjem trgu gdje ih je u ime HLS-a sve pozdravio predsjednik Ivica Budor, a ovom prigodom je bio prisutan i predsjednik Vlade gospodin Andrej Plenković, te se također prigodnim riječima obratio i čestitao svim lovcima blagdan Sv. Huberta. Poslije svih prigodnih govora formirala se kolona koja je rubnim dijelovima parka uz trg u koloni otišla do Katedrale svete Terezije Avilske u kojoj je misno slavlje vodio Bjelovarsko-križevački biskup Mons. Dr. Vjekoslav Huzjak. Poslije misnog slavlja predsjednik Ivica Budor je biskupu Vjekoslavu Huzjaku udijelio prigodne darove u ime HLS-a, a isto tako je biskup udijelio HLS-u sliku jednog domaćeg slikara kao sjećanje na ovu proslavu u Bjelovaru.

            Potom su svi sudionici otišli u restoran „Šljukin gon“ na domjenak, gdje su ih zabavljali „Podravina bend“ i sa par pjesama klapa SV. Hubert, ali nažalost isti nisu u velikoj sali mogli doći do izražaja, jer ozvučenje nije bilo prilagođeno klapi, ali treba isto tako napomenuti da je dok su nastupali mnogo sudionika odmah upalilo svoje mobitele i snimalo ih, a po završetku su dobili glasan aplauz. Po završetku domjenka svi su se uputili prema svojim županijama i željno iščekuju slijedeću godinu i proslavu Sv. Huberta, koja će se najvjerojatnije održati u nekoj od dvije dalmatinske županije gdje još nije bilo proslave, Zadarskkoj ili Dubrovačko-neretvanskoj.

 

Joško Erceg

Dizajn - TempraIT.